15 Eylül 2018
CHP parti meclisi yerel yönetim seçimlerinde yol haritasını görüşmüş.
Kemal bey, her seçimde olduğu gibi bu seçimde de PM’den bir yetki alıp “yola devam etmeyi” planlıyor.
Seçimlerde izlenecek yollarla ilgili istişare ve karar mekanizmalarının doğru işletilmesi halinde, seçimlerde başarılı olunursa başarıya imza atanların, başarılı olunamazsa, nerede ve kimlerin hata yaptığının tespiti kolaylaşacaktır.
Şöyle ki;
- Tüzük ve dar hukuk kuralları Kemal beye PM’den yetki alarak tek belirleyici olma hakkını veriyor. Ama başarısızlık halinde siyasetin gereğini yapma sorumluluğunu yüklemiyor.
- Siyaset, tüzük ve dar hukuk kurallarının üstündedir. Siyaset, hedef, iddia ve sonuç bağlamında sürdürülebilir mekanizmaları içerir.
- Hedef iktidarsa, iddia toplumda ilerleme ve yenilenme ise sonuç kazanma olmalıdır. Hedef ve iddia havada kalmışsa sonuç kaybetme ise siyasette devam koşulları ortadan kalkar.
- Bu konuda Batı’dan örnek aldığımızda gene karşımıza Alman Sosyal Demokrat Partisi çıkıyor.
- SPD, her seçim öncesi bir ya da birkaç kez kurultay toplar.
- Önce seçimi götürecek kadroyu onaylar; gerekirse değiştirir.
- Sonra seçim bildirgesini, stratejileri kurultayın onayına sunar.
- Seçimlerin sonucu ne olursa olsun, kurultayı toplar ve değerlendirme yapar yeni yol haritasını belirler. Kaybedilmişse, mevcut yönetim güvenoyu ister. Genellikle güvenoyuna kalmadan yöneticiler görevi bırakır.
- Mesela son seçimlerde, seçime başkan olarak giren Schulz, kaybedince güvenoyu istemiş ve SPD kurultay delegeleri de güvenoyu vermiştir. Ama daha sonra herkesin bildiği gibi etik bir tartışma sonucu görevi “kendiliğinden” bırakmıştır.
İşte yol haritası budur;
- Genel başkan açıkça kaybedilmiş bir seçimden çıkmıştır. Öncelikle seçimdeki stratejisini, hedeflerini ve sonuçlarını, ona tek başına hareket yetkisini veren PM’ye değil, Büyük Kurultaya
Anlatmalı ve önce güvenoyunu, sonra da yetkiyi almalıdır.
İl başkanlarını toplayıp gaz vermenin, PM’yi toplayıp gaz almanın, tamamını kendinizin belirlediği milletvekillerini kampa alıp vakit doldurmanın kimseye bir faydası yok.
Karar anını geciktirmeyin, haydi!